woensdag 19 februari 2014

Het begin is er!

Op mijn balkonnetje komt dit jaar een moestuintje. Daar heb ik geen enkele ervaring mee, dus het wordt een proces van trial and error. De zaaikalender is geprint en op basis daarvan ben ik nu enkele groentes aan het voortrekken. In een mini-kweekkasje, welke ik op marktplaats gevonden heb. Dit geheel staat in de vensterbank en ,ongeduldig als ik ben, kijk ik elke dag even of er al iets boven komt.... wat nog steeds niet het geval is.


Ik heb de zaden gezaaid in eierdozen, goedkoop en het werkt net zo goed. Meteen een prima nieuw doel voor iets wat anders weggaat. Omdat ik natuurlijk maar beperkte ruimte heb op het balkon, heb ik gekeken naar wat ik graag of vaak eet. Bloemkool, tomaat, uitjes, etc.. Alles staat nu lekker te 'garen' om straks heerlijk verorberd te worden.
Ook staat er een bakje in de vensterbank met kiemzaadjes; heerlijk op een boterham met kaas of door de salade. Lekker én gezond, wat wil je nog meer?!


Verder kan ik op het moment niet veel doen. Volgende week staat er een verhuizing gepland, dus alles staat al ingepakt. Aanstaande maandag krijg ik de sleutel, dus dat wordt even hard werken. Maar ik heb er zin in! Een heerlijk appartementje met een balkon op het zuiden waar mijn moestuintje heerlijk in de zon gesitueerd is.

De avonden besteed ik op het moment aan het breien van een dekentje voor op de bank. Ik ben nog heel erg onervaren in het breien, dus het werk vlot niet heel erg, maar ik hou vol! Ik koop daarvoor uiteraard geen nieuwe wol, maar gebruik restjes en wol die ik krijg van deze of gene. Mocht ik straks toch verlegen zitten om wol (want er gaat natuurlijk heel wat in zo'n deken!) Dan biedt de kringloop uitkomst. Hier in het dorp vragen ze 20 cent per bol, dat is toch aantrekkelijker dan 2 euro per bol in de winkel. Volgende keer zal ik een foto plaatsen van mijn vorderingen.

Vandaag heb ik een rustig dagje; straks naar het ziekenhuis voor controle. Ik heb al verteld dat ik de ziekte van Crohn heb. Dat is nog niet zo lang geleden geconstateerd (toen lag ik ineens ondervoed in het ziekenhuis, terwijl ik toch 'gewoon' at). Nu is het zaak om de ziekte onder controle te krijgen en dat is niet zo 1,2,3 gebeurd. Steeds weer bloed prikken en terug naar de specialist. Dus hierover zullen jullie wel meer horen as we go. Daarna weer verder met de voorbereidingen voor het verhuizen. Ik heb al veel gedaan, dus het is een kwestie van lampen demonteren en de laatste dingen inpakken.

Verder heb ik veel recepten opgezocht die geprobeerd moeten worden. Ik ben van plan zelf dingen als wasverzachter en waspoeder te gaan maken, maar daarover later meer. 
Nu eerst: een nieuwe woning :)



zondag 16 februari 2014

Maak het zelf: Pannenlappen haken

Pannenlappen haken

Pannenlappen kun je heel makkelijk zelf maken. Met wat restjes katoen is het zo gebeurd. Let er wel op dat het katoen dik genoeg is, desnoods gebruik je een dubbele draad. Dit is ook erg leuk om cadeau te geven aan kookfanaten!

Wanneer je geen katoen in huis hebt; kijk ook eens in de kringloopwinkels. Katoen en wol zijn namelijk niet goedkoop, in de kringloopwinkel kun je vaak voor een leuke prijs nog een bolletje vinden. Besparing/nuttig gebruik van materiaal/goede doelen steunen en een handig eindresultaat!

Dit zijn mijn eerste zelfgemaakte pannenlappen. Best trots :)

Materiaal: katoenen haakgaren geschikt voor haaknaald nr. 4 en een haaknaald nr 4
1 bolletje van 50 gram voor 1 pannenlap, of restjes van verschillende kleuren.

Werkbeschrijving:

Haak 12 lossen en met 1 kettingsteek tot een ring sluiten.Dan haak je 1 losse, 18 vasten in de ring haken, de toer met 1 kettingsteek in de 1e vaste sluiten, haak 1 losse om te keren.1e toer ( heengaande): haak 4 vasten, om de hoek te maken haak je 3 vasten in 1 steek, dan weer  4 vasten haken en 1 losse om te keren2e toer (teruggaande): haak 5 vasten, weer 3 vasten in 1 steek haken, dan weer 5 vasten en 1 losse om te keren3e toer: alleen in de achterste lus van de steken insteken (hierdoor krijg je een leuke ribbel), 6 vasten, 3 vasten in 1 steek, 6 vasten en 1 losse om te keren.2e en3e toer steeds herhalen, waarbij het aantal steken aan elke kant met één steek wordt vermeerderd.Daarbij iedere toer in de middelste steek 3 vasten haken.Als de zijkant 20 cm lang is, is je pannenlap klaar; nu de tweede maken!


Opruimen

Een klein beetje zorg voor de buurt!

Treat the Earth well: it was not given to you by your parents, it was loaned to you by your children. We do not inherit the Earth from our Ancestors, we borrow it from our children. Indiaanse wijsheid

Kaj helpt met opruimen

Elke keer als ik met de hond ga lopen, erger ik me aan al het afval dat op straat ligt. Vooral plastic is me een doorn in het oog. Moeder aarde heeft er een zware taak aan dit allemaal op te ruimen. Daarom neem ik, als ik met de hond ga lopen altijd wat rommel mee. Thuis aangekomen wordt het vuil weggegooid of gescheiden. Een kleine bijdrage, maar het is een beetje zorg voor onze aarde. Ik hoop dat meer mensen mijn voorbeeld volgen. Kaj (de hond) helpt in elk geval goed mee, vooral flesjes en in dit geval een wissertje zijn mooi om mee naar huis te nemen :)

zondag 9 februari 2014

Over mij en de start van een Blog

Mijn naam is Wende Kleyn. Ik sta als idealist te boek en heb altijd grootse dromen gehad over reizen en andere manieren van leven.
Onlangs is bij mij de ziekte van Crohn geconstateerd en dit heeft een aantal van mijn dromen de das om gedaan. Althans; dat dacht ik. Ik moet mezelf elke twee weken injecteren met Humira, deze medicijnen zijn erg kostbaar en moeten in de koelkast blijven. Dus trekken door de woestijn met alleen een rugzakje wordt lastig als daar een koelkast in moet.
Toch blijft het idee van een andere manier van leven me trekken. In deze maatschappij waarin we kunnen kiezen uit 20 verschillende potten jam, 20 verschillende soorten hagelslag, 100 verschillende kanalen op tv, stijgt de vraag naar vereenvoudiging. In deze maatschappij waarin moeder aarde zo weinig zorg meer kent, stijgt de noodzaak om verantwoordelijker te leven.
Ik ga de strijd aan met deze overvloed. Ik ga terug naar de basis en kijken of ik hier in de randstad een eenvoudiger leven kan leiden (met koelkast, dat wel).
Middels deze Blog wil ik jullie op de hoogte houden van mijn vorderingen, mijn worstelingen en mijn ideeën. Tips, recepten en adressen zal ik met jullie delen. En zijn uiteraard ook altijd welkom!