zondag 16 februari 2014

Maak het zelf: Pannenlappen haken

Pannenlappen haken

Pannenlappen kun je heel makkelijk zelf maken. Met wat restjes katoen is het zo gebeurd. Let er wel op dat het katoen dik genoeg is, desnoods gebruik je een dubbele draad. Dit is ook erg leuk om cadeau te geven aan kookfanaten!

Wanneer je geen katoen in huis hebt; kijk ook eens in de kringloopwinkels. Katoen en wol zijn namelijk niet goedkoop, in de kringloopwinkel kun je vaak voor een leuke prijs nog een bolletje vinden. Besparing/nuttig gebruik van materiaal/goede doelen steunen en een handig eindresultaat!

Dit zijn mijn eerste zelfgemaakte pannenlappen. Best trots :)

Materiaal: katoenen haakgaren geschikt voor haaknaald nr. 4 en een haaknaald nr 4
1 bolletje van 50 gram voor 1 pannenlap, of restjes van verschillende kleuren.

Werkbeschrijving:

Haak 12 lossen en met 1 kettingsteek tot een ring sluiten.Dan haak je 1 losse, 18 vasten in de ring haken, de toer met 1 kettingsteek in de 1e vaste sluiten, haak 1 losse om te keren.1e toer ( heengaande): haak 4 vasten, om de hoek te maken haak je 3 vasten in 1 steek, dan weer  4 vasten haken en 1 losse om te keren2e toer (teruggaande): haak 5 vasten, weer 3 vasten in 1 steek haken, dan weer 5 vasten en 1 losse om te keren3e toer: alleen in de achterste lus van de steken insteken (hierdoor krijg je een leuke ribbel), 6 vasten, 3 vasten in 1 steek, 6 vasten en 1 losse om te keren.2e en3e toer steeds herhalen, waarbij het aantal steken aan elke kant met één steek wordt vermeerderd.Daarbij iedere toer in de middelste steek 3 vasten haken.Als de zijkant 20 cm lang is, is je pannenlap klaar; nu de tweede maken!


1 opmerking: